Maria jobbade som telefonist för 1177 i Thailand. Foto: SVT/PRIVAT

Ringer du 1177 kan det svara en sjuksköterska i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Att ringa sjukvårdsupplysningen 1177 är vanligt, men få vet att vissa samtal tas emot av en svensk sjuksköterska i Thailand. Och störst chans att hamna där har du när du ringer på natten eller helgen.

Sjuksköterskan Maria Bom bor utanför Lekeryd och kom hem för ungefär tre månader sedan. Innan dess hade hon jobbat i Thailand, som telefonist för 1177.

Hon berättar för SVT Nyheter Jönköping att det är ett 40-tal sjuksköterskor som tillsammans med henne har valt att lämna Sverige för att jobba för regionerna och landstingen i Thailand i stället.

– Vi tjänar mindre än vad vi gör i Sverige, men det kostar också mindre att leva här, säger Maria Bom.

Finns flera anledningar

Maria Bom förklarar att det finns flera anledningar till att man väljer att jobba i Thailand. En är att det är billigare eftersom man jobbar när det är obekväma tider här i Sverige – som under svenska nätter eller helger.

– Det är också ett sätt för oss sjuksköterskor att få komma iväg och göra någonting annorlunda ett tag.

Maria Bom har jobbat i Thailand i totalt tio månader, under två omgångar. Hon menar att det är ett bra sätt för sjuksköterskor att kunna komma ifrån Sverige och få lite semester.

– Även om vi jobbar väldigt mycket och på obekväma tider så har vi mycket ledigt, då kunde vi åka runt i Thailand och se, lite som en kombinerad semester och arbete.

Arbetet bedrivs på samma sätt som i Sverige. Vårdsökare ringer 1177 och blir då automatiskt kopplade över till Thailand där en svensk sjuksköterska ger råd och vägledning – men vårdsökarna har ingen aning om att de hamnat där.

”Tillbringar tid ihop”

Något av det bästa med jobbet i Thailand var gemenskapen med kollegorna, berättar Maria Bom.

– De flesta som väljer att åka dit för att jobba åker ensam och då blir det naturligt att vi tillbringar tid ihop och gör roliga saker.

Region Jönköpings län har i nuläget inga planer på att lägga ut tjänsten 1177 vårdguiden på entreprenad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.