Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har varit svårt för kontrollerade kvinnor att höra av sig under pandemin, säger Carita Fornander på Unizon. Foto: Fredrik Sandberg/TT Arkiv

Risk för anstormning av våldsutsatta kvinnor när samhället öppnar upp

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre och funktionsnedsatta kvinnor har under pandemin varit mycket mer isolerade än andra. Det säger Carita Fornander, ordförande i Länsförbundet för kvinno/tjej- och ungdomsjourer i Jönköpings län.

– Kommunerna behöver ta höjd för att ta hand om dessa kvinnor, säger hon.

Flera av länets kommuner uppger att antalet kvinnor som hör av sig på grund av våld i nära relation, har minskat under pandemin, även om det de senaste månaderna har börjat öka igen. Länets kvinnojourer upplever detsamma.

– Det har varit svårt för kontrollerade kvinnor att höra av sig under pandemin, säger Carita Fornander. Äldre, funktionsnedsatta och de som lever i hederskulturer har haft det ännu svårare.

– Mäns våld mot kvinnor ökar när ett samhälle är i kris, så har det alltid varit och det finns ingen anledning att tro att det är annorlunda nu.

”Anstormning när skolorna drar igång”

Enligt Carita Fornander behöver kommunerna nu planera för att fler kvinnor kommer att söka hjälp.

– Det brukar alltid vara lugnare under jul-och nyårshelgen och under sommaren för att sedan komma en anstormning när skolorna drar igång, säger Carita Fornander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.