Midsommarveckan är den vecka under sommaren då det är högtryck i jordgubbsförsäljningen i Sverige. Cirka 15 procent av försäljningen sker denna vecka.
– Vi ser att tillgången minskar samtidigt som efterfrågan ökar enormt den här veckan, säger trädgårdskonsulent Magnus Engstedt på Bärfrämjandet.
Begränsad tillgång
Högsommarvärmen i maj gjorde att frammognaden kom väldigt snabbt och det innebar en tidig och stor skörd av svenska jordgubbar.
– Bär som planerats för midsommar kom 14 dagar för tidigt, säger trädgårdskonsulent Magnus Engstedt.
Väderomslaget senaste veckan med lägre temperaturer gör att bären mognar betydligt långsammare. Det kommer att finnas svenska jordgubbar till midsommar, men tillgången kommer att vara begränsad, enligt Magnus Engstedt.
Stora odlingar har redan peakat
Lokalt i delar av mellansverige, bland annat i Jönköpings och Östergötlands län, plockas det just nu för fullt, men det räcker inte på långa vägar för att täcka behovet. De största odlingarna i landet har redan passerat peaken, enligt Engstedt.
– Det är dessa odlare som brukar förse butiker och återförsäljare runt om i landet med huvudparten av de svenska jordgubbarna till midsommar.
– Alla kommer inte kunna äta svenska jordgubbar till midsommar. Så är det, säger Magnus Engstedt.
Balans i juli
Han säger att det ändå kommer att finnas svenska jordgubbar under hela sommaren. Eftersom efterfrågan minskar efter midsommar kommer produktionen vara mer i balans under juli månad.
– Många odlare försöker med olika sorter och odlingssystem få en spridning av skörden från maj till september. Däremot kommer säsongen inte bli lika lång som vanligt, säger Magnus Engstedt.