Räcker gubbarna till? Foto: TT/Arkiv

Risk för brist på svenska jordgubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret i maj gav en ovanligt tidig jordgubbssäsong. Det innebär att många av de större odlarna i södra Sverige ser en dramatiskt minskad tillgång på jordgubbar i midsommarveckan.

Midsommarveckan är den vecka under sommaren då det är högtryck i jordgubbsförsäljningen i Sverige. Cirka 15 procent av försäljningen sker denna vecka.

– Vi ser att tillgången minskar samtidigt som efterfrågan ökar enormt den här veckan, säger trädgårdskonsulent Magnus Engstedt på Bärfrämjandet.

Begränsad tillgång

Högsommarvärmen i maj gjorde att frammognaden kom väldigt snabbt och det innebar en tidig och stor skörd av svenska jordgubbar.

– Bär som planerats för midsommar kom 14 dagar för tidigt, säger trädgårdskonsulent Magnus Engstedt.

Väderomslaget senaste veckan med lägre temperaturer gör att bären mognar betydligt långsammare. Det kommer att finnas svenska jordgubbar till midsommar, men tillgången kommer att vara begränsad, enligt Magnus Engstedt.

Stora odlingar har redan peakat

Lokalt i delar av mellansverige, bland annat i Jönköpings och Östergötlands län, plockas det just nu för fullt, men det räcker inte på långa vägar för att täcka behovet. De största odlingarna i landet har redan passerat peaken, enligt Engstedt.

– Det är dessa odlare som brukar förse butiker och återförsäljare runt om i landet med huvudparten av de svenska jordgubbarna till midsommar.

– Alla kommer inte kunna äta svenska jordgubbar till midsommar. Så är det, säger Magnus Engstedt.

Balans i juli

Han säger att det ändå kommer att finnas svenska jordgubbar under hela sommaren. Eftersom efterfrågan minskar efter midsommar kommer produktionen vara mer i balans under juli månad.

– Många odlare försöker med olika sorter och odlingssystem få en spridning av skörden från maj till september. Däremot kommer säsongen inte bli lika lång som vanligt, säger Magnus Engstedt.

Fakta: Fem vanligaste jordgubbssorterna

1) Honeoye: tidig amerikansk sort, döpt efter en indianprinsessa. Har varit den mest odlade i Sverige ganska länge. Frisk smak. Har ersatts av Rumba hos många odlare.

2) Rumba: tidig sort med stora, saftiga och hjärtformade bär med sötsyrlig smak.

3) Sonata: mellantidig och pålitlig sort som är söt, fin och ganska ljus i färgen.

4) Salsa: ytterligare någon vecka senare. Frisk smak, ganska ljusa bär.

5) Malwina: sen, engelsk sort. Man kan driva en tidigare skörd med fiberduk, medan halmlager tidigt på året ger en senare skörd. Mycket söt smak.

Källa: Bärfrämjandet med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.