Risk för höjda biljettpriser och färre bussturer

Publicerad

Efter årets tre första månader låg underskottet för Jönköpings Länstrafik på 15 miljoner kronor. Och redan till hösten kan de första åtgärderna sättas in för att få ekonomin i balans.

Tre miljoner av underskottet hittills i år är bland annat orakade av problemen med Krösatågen och de ersättningsbussar som fått sättas in. Men den främsta orsaken är andra faktorer, skriver Jönköpings-Posten.

– Priserna på drivmedel har varit rätt låga men från och med slutet av förra året och i början på detta har priset gått upp, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Länstrafiken till tidningen.

Besparingsåtgärder förbereds

Dessutom har biljettintäkterna inte ökat i planerad takt, trots att resandet har gått upp med 2-3 procent i år. Och enligt Jönköpings-Posten beräknas Länstrafiken i år gå mot ett underskott på totalt 25 miljoner kronor, och då är inte extrakostnaderna för tågproblemen inräknade.

Nu förbereds besparingsåtgärder.

– Vi tittar över det nu. Det är sådana åtgärder vi bedömer vi kan göra med kort varsel. Det handlar inte om några större drastiska saker i år, säger Carl-Johan Sjöberg.

Det kan till exempel handla om att skära ner på kvälls- och helgturer, se över linjer med få passagerare eller höja biljettpriserna.

– Det skulle det kunna vara men vi kommer inte göra några prishöjningar under detta året, det är sådant som tjänstemännen får titta på, säger Carl-Johan Sjöberg till Jönköpings-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.