Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnea Gärderup, en av initiativtagarna till Facebookgruppen ”Covidupproret region Jönköping” är nöjd med dagens beslut. Se Mia Frisk (KD) regionstyrelsens ordförande förklara varför man nu ger covidpersonal en extra ersättning. Foto: SVT/Gustaf Söderström

Covidpersonal får lönetillägg

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal har krävt risktillägg och ekonomisk kompensation vid sjukdom. På onsdagen kom regionens svar – ett arbetsvärderingstillägg på 4000 kronor per månad för covidpersonal.

– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och ge uppmuntran och ersättning för det arbete som vårdpersonalen nu gör, säger Mia Frisk (KD), ordförande regionstyrelsen.

Covidpersonal vid länssjukhuset Ryhov har krävt risktillägg och kompensation vid sjukdom. Det blir inget av de förslagen, däremot ett arbetsvärderingstillägg på 4 000 kr per månad från april till augusti för covidpersonal som arbetar patientnära. Dessutom höjd färdtidsersättning och höjd övertidsersättning.

Positiv reaktion

– Jag är väldigt glad för att vi fått gehör och att regionsledningen ger oss den här uppmärksamheten. Och även om man skulle vara sjuk i fyra veckor så får man ut 91-94 procent av lönen med det här arbetsvärderingstillägget, säger sjuksköterskan Linnea Gärderup, en av initiativtagarna till Facebookgruppen ”Covidupproret region Jönköping”.

För att visa uppskattning till all personal på länets sjukhus kommer samtlig personal att få ett presentkort värt 500 kronor, även de som inte jobbar med covidpatienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet