Foto: SVT

Rör du inte sparkontot på tio år – då kan banken avsluta det

Uppdaterad
Publicerad

När Lars Johanssons 92-åriga svärmor skulle sälja av fonder så upptäckte hon att hennes bank, Handelsbanken, hade avslutat ett konto med 8.000 kronor utan att meddela henne.

– Tydligen finns det en regel som säger att om inte kontot rörs på tio år och där finns under 10.000 kronor så kan banken plocka bort kontot utan att meddela kontoinnehavaren, säger Lars Johansson.

Men Handelsbanken i Jönköping har inte gjort något fel. Enligt preskribtionslagen har de rätt att avsluta ett konto som har varit inaktivt i tio år.

– Som bankkund har du ju en fordran på banken när du sätter in pengarna på ett konto. Den fordran förfaller efter tio år, precis som vilken annan fordran som helst. Tioårspreskription inträder, man gör ingen åtskillnad på ett vanligt bankkonto och fordringar i övrigt, säger Lars Rutberg, bankjurist på Svenska Bankföreningen.

Läggs på samlingskonto

Men pengarna som finns på kontot är inte förlorade för kontoinnehavaren.

– Banken betalar ut medlen på ett inaktivt konto om man kan visa att de här medlen tillhör mig eller att jag är närmaste släkting till kontohavaren. Så pengarna försvinner inte bort från den rättmätiga innehavaren, utan det förs över till ett samlingskonto, förklarar Lars Rutberg.

På samlingskontot finns uppgifter om alla kontoinnehavare och hur mycket pengar de haft på respektive konto. Lars Johanssons svärmor fick tillbaka sina 8.000 kronor omgående. Men trots det är han upprörd.

– Personligen tycker jag att det är skandal, jag ser det som ren stöld. Hade svärmor drabbats av en hjärnblödning eller något annat, hade vi fått ut pengarna då.

Betalas tillbaka

Handelsbankens chef i Jönköping, Jörgen Bruhn, säger i en kommentar att banken följer lagen och att man inte är skyldig att meddela kontohavaren att kontot avslutats och läggs i ett samlingkonto. Men pengarna betalas alltid tillbaka till den som har rätt till dem, förklarar han vidare.

Handelsbanken har också satt en beloppsgräns. Det är bara inaktiva konton med mindre än 10.000 kronor som avslutas efter tio år. Men där finns lite olika praxis hos de svenska bankerna.

De svenska bankerna har i huvudsak två skäl till till sitt agerande. Dels så är det brist på bankkontonummer. Genom att avsluta inaktiva konton frigör man kontonummer. Sedan är det också en kostnad för banken att administrera konton och skicka ut kontoutdrag varje år.

Något som Lars Johansson har förståelse för.

– Det har jag full förståelse för, men det är sättet man gör det på som jag är kritisk mot.

Städa bland konton

Hur vanligt det är att inaktiva konton avslutas har man på Svenska Bankföreningen inga siffror på.

– På bankföreningsnivå har jag inga uppgifter om det, men jag vet ju att det inte är helt ovanligt. Det beror väl på att antalet bankkonton i den svenska bankmarknaden inte är oändliga, utan det är ganska trångt i bankkontosektorn. Det är väl därför man ibland vill städa upp i kontofloran och se till att man frigör gamla kontonummer, säger Lars Rutberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.