Enligt uppgifter till SVT försökte motdemonstranter störa när Annika Strandhäll, riksdagsledamot och förbundsordförande för S-Kvinnor, höll tal i Gislaved på 1 maj. Foto: SVT

Stökigt under första maj-firande i Gislaved – en gripen misstänkt för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen larmades polisen till Socialdemokraternas första maj-firande i Gislaved efter att nazistiska NMR stört evenemanget. En person greps senare misstänkt för misshandel, meddelar polisen.

Det ska ha varit rörigt på platsen i Gislaved men när polis kom fram hade läget lugnat ner sig och motdemonstranterna hade lämnat. Enligt polisens presstalesperson Angelica Forsberg är en person gripen misstänkt för misshandel. Hen ska ha puttat en annan person.

– Polisen har stoppat några fordon som motdemonstranterna körde och genomförde husrannsakan i dem och hittade olika föremål som bland annat tändvätska och knivar, uppger Angelica Forsberg.

Ingen ytterligare är gripen, men däremot är ett flertal personer misstänkta för störande av allmän sammankomst.

”Brände EU-flaggan”

Marie Cnattingius (S), ordförande i Gislaveds arbetarkommun berättar för SVT att hon såg grön-svarta flaggor som tillhör nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på platsen och några som stod och brände EU-flaggan samtidigt som de skrek vissa ord som inte hördes tydligt enligt henne.

– Vi höjde volymen under Annika Strandhälls tal och hörde inte vad motdemonstranter sa, säger Marie Cnattingius och fortsätter:

– Motdemonstranterna har inte försökt ansluta till vår demonstration, de stod nära och försökte störa i fem minuter sedan stack de från platsen.

”Angreppet på första maj-firandet i Gislaved är ytterligare bevis på hur högerextrema vill splittra och sprida rädsla. I Sverige och Europa. Vi får aldrig ge vika”, uppger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Det är oklart huruvida personen som greps misstänkt för misshandel tillhörde NMR eller inte.

Störde på fler platser

Även i Västerås, där Anders Ygemans (S) höll tal, blev firandet stört av NMR. Slagsmål utbröt då personer från rörelsen vecklade ut en banderoll, skriver VLT.

– De försökte störa men lyckades inte så bra med det. Men det är klart att det påverkar stämningen, säger Ygeman till tidningen och berättar att han inte blev rädd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.