I en lägenhet i centrala Jönköping knivmördades en ung kvinna. Foto: SVT

Rosenlundsmördaren får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige mannen attackerade en kvinna och stack henne till döds med en kniv. Efter dådet försökte han fly halvnaken ut från balkongen. Nu döms han till livstids fängelse för mordet.

Det var i slutet av maj som polisen larmades till området Rosenlund i Jönköping. När patrullen kom fram till platsen försökte 28-åringen hindra dem från att komma in i bostaden – och sedan flydde han ut genom balkongen, endast iförd sina kalsonger.

Bara minuter tidigare hade han knivmördat en ung kvinna i 20-årsåldern.

Rosenlundsmordet

– Det är frågan om ett besinningslöst våld. 28-åringen är direkt inställd på att döda en person vid det här tillfället. Något som också styrks av rättsläkaren som säger att det inte handlar om något misstag. Den som gjort det ville ta livet av en person, har åklagare Anders Brokelind tidigare sagt.

Kommer överklaga

På tisdagen kom domen mot mannen. 28-åringen döms till livstids fängelse. Förutom mordet döms han också för narkotika- och dopningsbrott.

– Utgångspunkten är att vi kommer överklaga, säger 28-åringens advokat Erik Norman.

Norman menar att främsta skälet att överklaga är att det är så oklart vad som verkligen hände i lägenheten stunden innan kvinnan dog. Han berättar att han meddelat sin klient domslutet och att reaktionen var att 28-åringen vill överklaga.

– Det är det jag har fått i uppdrag och jag tycker det är självklart att överklaga en sådan här dom, säger Norman.

Polisen lämnade platsen

Bara någon timma före mordet hade polisen varit i området efter att flera personer larmat om att 28-åringen uppträtt hotfullt. Polispatrullen uppfattade inte att det fanns fara för att mannen skulle bli våldsam och lämnade platsen. Patrullen amäldes för tjänstefel men den utredningen har nu lagts ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet