Spansk Matiff

Vaktande hundar ska stoppa vargattack

Uppdaterad
Publicerad

Sen en varg i helgen dödade 20-talet får på en gård utanför Hestra sprider sig nu oron för att rovdjursattackerna mot tamdjur ska öka. Men hundar kan stoppa attackerna.

Ute i Syd- och Mellaneuropa anses rovdjursvaktande hundar vara ett effektivt sätt att stoppa vargens framfart.

På en gård utanför Tenhult vaktas den lilla fårflocken av två hundar av rasen Spansk Mastiff.

– Det här är jätteduktiga vakthundar, som vaktar får från räv, grävling och korp. Men om en varg skulle komma in i fårhagen, så skulle hundarna komma till sin rätt ordentligt, säger Anneli Isaksson, får- och hundägare.

Hundar skyddar på flera sätt

Hundar skyddar tamdjur mot rovdjursangrepp på flera sätt. Bland annat genom urinmarkering och skall, men de kan också vara aggressiva mot rovdjur som närmar sig – men de kan inte helt stoppa varg från att komma in i hagen.
– Det är mycket möjligt att en varg kan ta sig in, men då kommer den förhoppningsvis bara hinna att ta ett får innan hundarna hinner dit. Då kan skadorna minimeras, säger Anneli Isaksson, får- och hundägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer