OS nästa för Riikka Foto: Lina Alriksson/TT

Rutinerade Riikka Välilä gör sitt fjärde OS

Uppdaterad
Publicerad

Det finns de som hävdar att hockeyspelare endast kan ha en kort karriär, men det gäller förstås inte alla.

HV-forwarden Riikka Välilä har spelat hockey i nästan två decennier. Om drygt en månad gör hon sitt fjärde OS med finska landslaget.

Enligt viss forskning så är vi människor på vår fysiska toppnivå när vi är 25 år, efter det går det utför. Syreupptagningsförmågan minskar vilket gör att det blir svårare att bygga muskler. Riikka Välilä är 44 år gammal och är en av de viktigaste spelarna i HV 71 Dam och i det finska landslaget.

– Om jag jämför hur jag var när jag var 25 år mot idag så var jag nog lite snabbare då. Men jag är inte styrkemässigt eller konditionsmässigt sämre idag, säger Riikka Välilä.

Toppar poängligan

Hon ligger etta i den interna poängligan i HV71 och på en tolfte plats i SDHL. Men frågan är vad det är som ligger bakom hennes framgång.

– Först och främst så gillar jag att träna och spela hockey. Men sedan är jag väldigt noggrann med att ta hand om min kropp. Jag har en bra balans mellan att sova, äta, träna och vila, säger Riikka Välilä.

Ulf Johansson tränare i HV 71 säger att han aldrig tidigare träffat en så komplett hockeyspelare.

– Jag har aldrig mött dess like till idrottsutövare på den här nivån, säger han.

Vad är det som gör henne så bra?

– Det är många aspekter naturligtvis. Dels är hon en väldigt bra hockeyspelare och ledare i laget. Men sedan har hon en väldigt bra människosyn som gör henne till en bra människa, säger Ulf Johansson.

Slutade med hockey

Tanken var att hon skulle lägga av med hockeyn 2003. Längtan efter barn var större än passionen för hockey. Men drygt tio år senare inför OS i Sotji 2014 kom suget tillbaka.

– Det var ju väldigt osäkert givetvis, hur kroppen skulle reagera på all den träningen och om jag skulle hänga med alls. Men jag tog små steg framåt och det kändes bara bättre och bättre, säger hon.

OS i Pyeongchang

Hon har under sin landslagskarriär hittills spelar över 200 matcher och vunnit tre EM-guld, sex VM-brons och ett OS-brons. I februari gör hon förmodligen sin sista stora turnering som spelare i det finska landslaget. Då börjar nämligen OS i Pyeongchang.

– Inför ett OS år är det alltid fullt upp med massa landslagsturneringar. Det märks att alla lagen tränar för fullt för att vara på topp under OS, vilket såklart är kul. Men sedan vad som händer efter OS får vi ta då. Det beror på hur det känns i min kropp och om jag kan hänga med de här unga tjejerna fortfarande, säger Riikka Välilä och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.