SVTs Daniel Rundqvist kommenterar regionens budget som klubbades under tisdagen. Foto: SVT

Så blir regionens nya budget

Uppdaterad
Publicerad

Länets tre akutsjukhus får vara kvar. Samtidigt stoppas planerna på höjda patientavgifter inom akutvården. Det är några av punkterna i budgeten för Regionen som klubbades på tisdagen. Samtidigt är Moderaterna som numera är i opposition, kritiska.

Så sent som i fredags blev det klart med nytt blocköverskridande styre för Region Jönköpings län. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och nybildade Bevara Akutsjukhusen bildar en kraftig majoritet. Det innebär också ett nytt budgetförslag för den nybildade koalitionen, en slags kompromiss mellan de olika viljorna. Alliansen tidigare budgetförslag, stöddes nu bara av Moderaterna som hamnat i opposition.

– Visst är budgeten en kompromiss, den är framförhandlad under kort tid. Och med tanke på att det är sex partier som skulle enas så har alla fått ge och ta, men vi har en målbild vart vi vill, med ett tydligt ledarskap och med stort förtroende för verksamheten, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

Akutsjukhusen kvar

I den nya budgeten finns bland annat ett löfte om att samtliga tre akutsjukhus ska finnas kvar, och Martin Nedergaard- Hansen (BA) talade om fler disponibla vårdplatser framöver. Fler beslut ska även kunna tas lokalt. Det finns även med flera satsningar på personal, för att locka och behålla anställda inom vården.

– Vi ser att vi behöver investera i personalen för att klara vårt uppdrag, säger Marcus Eskdahl (S)

Ingen höjd patientavgift

En annan omdiskuterad fråga är patientavgifter. Det tidigare Alliansstyret föreslog en höjning av patientavgiften vid besök på akuten till 500 kronor för att styra över fler besök till vårdcentralerna, men den höjningen är nu struken.

Majoriteten röstade även för att nytt seniorkort inom kollektivtrafiken för den som fyllt 70 år, liknande det som finns för ungdomar. Runt 200 kronor ska det kosta.

Redan förra veckan beslutade Regionfullmäktige att skatten ska höjas med 50 öre.

Moderaterna kritiska

Moderaterna som tillsammans med Sverigedemokraterna och Vänstern, har hamnat utanför styret, var kritiska till det nya budgetförslaget. Regionrådet Malin Wengholm talade om satsningar som bygger på osäkra riktade statsbidrag. Enligt henne riskerar det att leda till att den goda ekonomi som byggts upp försämras radikalt. Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna valde att rösta på sina egna budgetförslag.

Budgeten innebär bland annat

 • Tre akutsjukhus
 • Mer pengar till primärvård
 • Seniorkort inom kollektivtrafiken
 • Oförändrad patientavgift
 • Inga nya vårdval
 • Mer av personalinflytande
 • Heltid för personal som så önskar
 • Nya familjecentraler i Gnosjö och Mullsjö
 • Satsningar på kompetensförsörjning
 • Två nya dagambulanser Mullsjö och Aneby
 • Satsningar kring äldres psykiska hälsa
 • Skatten höjs med 50 öre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.