Fredrik Hollertz, komminister i Jönköping, berättar hur kyrkan coronaanpassar allhelgonahelgen för att minska smittspridning. Foto: Kristin Renulf / SVT

Så coronaanpassar Svenska kyrkan allhelgonahelgen

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor besöker vanligtvis Svenska kyrkan i Jönköping under allhelgonahelgen. Och under den pågående coronapandemin tvingas kyrkan göra flera ändringar för att minska smittspridningen.

Fredrik Hollertz är komminister i Svenska kyrkan i Jönköping och han visar att många redan har besökt Skogskyrkogården i Jönköping, där flera gravljus nu brinner. Han tror att behovet av att besöka en kyrka under allhelgona i år är större än vanligt.

– Vi har alla blivit påminda om dödens verklighet, nu är den precis mitt ibland oss. Och det är många som har förlorat sina nära och kära just i år.

Inga samlingar

Men det blir inga utsatta gudstjänster eller särskilda samlingar under helgen. Under ljuständning i kapellet ska avstånd hållas och kyrkkaffet uteblir.

– Alla hade så klart önskat att det skulle varit annorlunda men nu är det som det är och det känns bra att vi kan göra så mycket som möjligt, säger Fredrik Hollertz.

I klippet berättar han mer om hur allhelgonahelgen coronaanpassas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.