Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du hänga med på sista öppninghelgen för säsongen och höra temaparkens vd Mathias Bergendahl berätta om hur den annorlunda sommaren varit. Foto: SVT

Så gick det för High Chaparral under coronasommaren

Uppdaterad
Publicerad

Vilda västernparken High chaparral utanför Hillerstorp tappade 27 procent av besöksantalet den här säsongen jämfört med förra året. Men parkens vd är ändå nöjd eftersom ett scenario i början av coronapandemin var en nedläggning av verksamheten.

– I mars när pandemin slog till, när vi började titta på olika scenarier, så var framtiden hotad, säger Mathias Bergendahl som är vd på High chaparral.

Han berättar att de på grund av coronaläget ofta fick korrigera upplägget för att minska risken för smitta.

– Efter ett par veckor insåg vi att upplägget med shower för 50 personer inte var hållbart, varken för personal eller hästar, och vi insåg även att ett stort antal besökare skulle bli besvikna då de inte hade möjlighet att se en show, säger han och lägger till att temaparken ändrade utbudet från shower till interaktiva aktiviteter där skådespelare var ute hela dagen för att interagera med barnen och deras föräldrar.

Under högsäsongen i juli sattes försäljningsstopp in ett antal dagar för att hålla antalet besökare på en lagom nivå.

Febertestade personalen

Parken har haft en process för sjukdomsfall inom personalen, från febertest inför varje arbetspass och temporärt boende för sjuka inför covid-19-tester.

– Vi satte även upp boende för covid-19 sjuka, men de har lyckligtvis inte behövt användas, säger Mathias Bergendahl när han guidar runt SVT:s reporter på plats.

Under sommaren har runt 350 personer jobbat på anläggningen. I helgen höll parken öppet för sista gången den här säsongen.

I klippet hör du Mathias Bergendahl berätta mer om den speciella säsongen och du får även se hur sista helgen var på parken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet