Efter helgens köldknäpp har isen lagt sig utanför Brunstorp i Huskvarna. Foto: SVT/Johannes Tolf

Så har det varit med isläggning på Vättern genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens kyla har gjort att mindre delar av Vättern fläckvis blivit islagd. Under fredagen låg ett bräckligt och knaggligt istäcke något hundratal meter ut från Jönköping. I Huskvarna var det däremot i stort isfritt.

Senast isen låg över en större yta på Vättern var år 2011, berättar SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt. Då var hela södra delen av sjön utanför Jönköping islagd och flertalet personer gav sig ut för att testa sina skridskor. Även sportdykare gav sig ut och sågade upp hål utanför bland annat Huskvarna hamn för att simma under det decimetertjocka islagret.

Istäcket nedanför sandbankarna mellan Bankeryd och Habo. Foto: SVT/Oskar Mattisson

Även 2013 la sig isen, i alla fall enligt den definition som Länsstyrelsen i Jönköping län har.

– Vi har pratat med Visingsöbon Gerhard Zander som har ett gediget väderintresse. Han har själv gjort mätningar och observationer på isen på Vättern sedan 1960, men har mätdata sedan 1920-talet baserat på observationer från Visingsöbor, säger Josefine Bergstedt.

I Huskvarna är det isfritt på sjön, till skillnad mot några kilometer väster ut i Jönköping. Foto: SVT/Johannes Tolf

Men hur ofta lägger sig egentligen isen på Sveriges näst största sjö, och är fredagens islagda områden början på att stora delar sjön ska bli istäckt? I klippet hör du SVT Josefine Bergstedt berätta mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.