Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klassläraren Karolina Löcsei på Tenhultsskolan berättar att pandemin bland annat lett till en bättre struktur men också flera digitala verktyg. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Så har pandemin förändrat skolorna i Jönköpings län

Publicerad

Skolorna i Jönköpings län ställdes inför flera nya utmaningar när coronapandemin slog till. Vissa skolor införde fjärr- och distansundervisning när det saknades både personal- och elever i skolan, men för låg- och mellanstadiet var målet hela tiden att hålla skolan öppen.

– Eleverna berövades ju alla sina fritidsaktiviter men då kunde vi ändå stå för ett tryggt socialt sammanhang där man fick möta jämnåriga och trygga vuxna. Det kändes väldigt bra, säger Åsa Grahn, rektor på Tenhults skolområde utanför Jönköping.

Det har gått tre år sedan det första bekräftade fallet av Covid-19 i Sverige. Åsa Grahn jobbade då som rektor på Sanda utbildningscentrum och hon minns särskilt den oro som spred sig bland personal, barn och vårdnadshavare.

Tre år med pandemin i Jönköpings län

– Det är klart man var orolig för ingen visste ju vad det här var, men jag kände samtidigt hela tiden att jag hade stort stöd av våra skolläkare som låg steget före i kunskapen om Covid.

Teknikenkunskapen utvecklades

Pandemin skyndade på arbetet med de digitala verktygen i skolan. Klassläraren Karolina Löcsei på Tenhultsskolan F-6 berättar att hon i början av pandemin inte visste om hon skulle få fortsätta undervisa i klassrummet och det gjorde att hon och kollegorna snabbt lärde sig de tekniska möjligheterna som fanns. Bland annat digitala föräldrarmöten och utvecklingssamtal.

– Jag upplevde att många vårdnadshavare tyckte det var positivt för att man sparade tid, men idag vill de flesta ha fysiska möten igen, säger hon.

I klippet berättar de båda mer om hur pandemin påverkat skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre år med pandemin i Jönköpings län

Mer i ämnet