Foto: Södra Munksjön Utvecklings AB

Så här ska Jönköpings nya stadsdel se ut

Uppdaterad
Publicerad

Det blir bolagen Skanska, HSB och Södra Munksjön AB som ska vara med och bygga Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron. Den första delen beräknas vara klar 2021.

Det är bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB som leder arbetet med den nya stadsdelen. SMUAB äger inte all mark själva och därför samarbetar bolaget med de fastighetsägare som redan är verksamma i området. I området ska det finnas runt 1000 lägenheter, parkeringshus, parker och förskola.

– Det är jättekul att vi har fått igenom detaljplanen. Det är kul att vi tillsammans kan ta ett större ansvar och titta på hela stadsdelen, säger Henrik Gustafsson, vd på Södra Munksjön Utvecklings AB.

Lägenheter, kontor och parker

HSB kommer att bygga 400 lägenheter varav 40 blir trygghetsboenden. Skanska ska till en början bygga 65 lägenheter och även miljöcertifierade kontor med bland annat solceller på taket. Södra Munksjöns Utvecklings AB kommer inte själva att bygga på all sin mark utan kommer istället att utlysa en markanvisningstävling för två av kvarteren.  I det tredje kvarteret kommer det att byggas parker och gator.

Den första delen klar 2021

Den första delen av Jönköpings nya stadsdel beräknas att vara klar under 2021. Bland annat kommer Jordbruksverkets nya lokaler att vara klara då.

– Det här kommer att bli ett fantastiskt läge och vi skapar boenden och verksamheter på en attraktiv yta som är bra att tillvarata, avslutar Henrik Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.