– Det är aktivt arbete. Vi har mätt matsvinnet och efter det resultatet satt in olika aktiviteter i våra kök och vi har bra koll på vad barnen tycker om för rätter, säger Therese Lundell, kostchef i Vaggeryds kommun.
Idag ligger matsvinnet på runt 50 gram per portion i Vaggeryds kommun med totalt 25 kök i förskola och skola. Det är bättre än 2019 när projektet att försöka minska matsvinnet startade.
Flera knep för att slänga mindre
Det matsvinn som finns idag ligger främst ute i serveringen, enligt kostchefen, och därför jobbar de just nu mest aktivt med att minska det.
– Vi pratar mycket med barnen om att inte ta för mycket mat utan istället gå en gång till, berättar Ellinor Odeen, kock på Fågelforsskolan i Skillingaryd.
Idag stod makaroner och köttbullar på menyn. En rätt som uppskattades av eleverna och det var inte särskilt mycket svinn, vad vi kunde se.
– Om jag slänger mat är det oftast lax, berättar Alfred Lindström.
Personalen har fler knep för att barnen inte ska ta mer mat än de orkar äta upp.
Se mer i klippet ovan.