Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Madicken Månsson och Alfred Lindström tycker det är bra att kocken Ellinor Odeen och hennes personal påminner om att inte slänga maten. Se mer i klippet ovan. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Så har skolorna i Vaggeryds kommun arbetat för att minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Förskolor och skolor i Vaggeryds kommun slänger idag 33 procent mindre mat än för bara fyra år sedan. Genom bland annat bättre planering i köken och bättre kommunikation med eleverna har matsvinnet minskat stort.

– Det är aktivt arbete. Vi har mätt matsvinnet och efter det resultatet satt in olika aktiviteter i våra kök och vi har bra koll på vad barnen tycker om för rätter, säger Therese Lundell, kostchef i Vaggeryds kommun. 

Idag ligger matsvinnet på runt 50 gram per portion i Vaggeryds kommun med totalt 25 kök i förskola och skola. Det är bättre än 2019 när projektet att försöka minska matsvinnet startade.

Flera knep för att slänga mindre

Det matsvinn som finns idag ligger främst ute i serveringen, enligt kostchefen, och därför jobbar de just nu mest aktivt med att minska det.

– Vi pratar mycket med barnen om att inte ta för mycket mat utan istället gå en gång till, berättar Ellinor Odeen, kock på Fågelforsskolan i Skillingaryd.

Idag stod makaroner och köttbullar på menyn. En rätt som uppskattades av eleverna och det var inte särskilt mycket svinn, vad vi kunde se.

– Om jag slänger mat är det oftast lax, berättar Alfred Lindström.

Personalen har fler knep för att barnen inte ska ta mer mat än de orkar äta upp.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.