Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka tre saker som Marie Appel Weimarsson, studie- och yrkesvägledare, tycker att föräldrar ska tänka på när de pratar med sitt barn om gymnasievalet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så hjälper du ditt barn att välja rätt inför gymnasiet

Publicerad

Alla föräldrar hamnar förr eller senare i situationen att deras barn ska välja väg inför framtiden. För många blir gymnasievalet det första konkreta vägvalet.

I klippet: Tre saker att tänka på när ditt barn ska välja väg inför gymnasiet.

En undersökning som Ungdomsbarometern har gjort visar att öppet hus på en skola är den informationskälla som ungdomar själva tycker att de får bäst information ifrån inför gymnasievalet. 59 procent av de tillfrågade tycker det. På andra plats kommer information från studie- och yrkesvägledare (34 procent), på delad tredjeplats kommer kompisar samt hemsidor (32 procent) och på femteplats kommer familjen (28 procent).

– Jag tycker att man som förälder ska prata mycket med sitt barn för att hjälpa barnet att göra ett bra val inför gymnasiet, säger Marie Appel Weimarsson, studie- och yrkesvägledare Rosenlundsskolan Jönköping.

”Livet står inte och faller med det”

Jönköpings kommun har satsat på en branschmässa för åttondeklassare som ett led i arbetet att hjälpa eleverna att välja gymnasieinriktning. Och även om valet inte görs förrän i januari i årskurs 9 så tycker Marie Appel Weimarsson att man ska börja prata redan i årskurs 8 om valet med sina barn. Men för många föräldrar kan det vara svårt att veta vilka råd man ska ge sina barn.

– Även som förälder är det viktigt att vila i att även om gymnasievalet är viktigt, så står inte hela livet och faller med det, säger Marie Appel Weimarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.