Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnhälsovårdsöverläkare Carin Oldin berättar i klippet om risken att överföra vuxnas tankar om dieter och bantning på barnen. ”För barn är vikt en del av deras hälsofaktorer”, säger hon. Foto: SVT

Så jobbar barnhälsovården mot övervikt och fetma hos barn

Publicerad

Antalet små barn som har övervikt och fetma ökade under pandemin. Men barnhälsovården gör inga förändringar i sitt arbete utan fortsätter med att informera föräldrar om vikten av hälsosamma rutiner.

– Det är viktigt att få med sig föräldrarna, för det är de som behöver göra förändringarna som är bra för barnen, säger Carin Oldin, överläkare på barnhälsovården i Region Jönköpings län.

Under pandemin ökade förekomsten av övervikt och fetma hos 3- och 4-åringar. Det visar en studie med 25 000 barn i tre svenska regioner, där Jönköpings län ingått. Nu har 3,9 procent av treåriga flickor ett bmi (kroppsmasseindex) som motsvarar fetma, jämfört med 2,8 procent före pandemin.

– Under pandemin har många vanor och rutiner, som familjerna tidigare haft, ändrats, säger Anna Kempe, som är barnhälsovårdsdietist.

Svårt att se övervikt på barn

Många föräldrar söker själva råd och stöd för hur de ska motverka övervikt hos sina barn, men det finns också många som inte ser att barnet har ökat i vikt på ett ohälsosamt sätt.

– Vissa är omedvetna om det, och det syns sällan tydligt på barn. Då visar vi kurvorna och pratar med föräldrarna och frågar vilka förändringar de vill och kan göra. Vi försöker råda dem att lägga till fler goda vanor, säger Carin Oldin.

Samtidigt varnar hon för att det är lätt att lägga till ett vuxentänk kring barnens vikt. Det kan vara dieter, bantning och utseende, vilket det inte handlar om när det gäller barn.

– För barn är vikt en del av deras hälsofaktorer. Om barn är friska så växer de bra.

I klippet nedan berättar dietist Anna Kempe mer om hälsosamma vanor för barn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det handlar främst om att lägga till bra saker, säger Anna Kempe som är dietist på barnhälsovården. Hör mer om barnfetma i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.