Professor Anders Broström (bilden) och professor Amir Pakpour vid Hälsohögskolan har publicerat två forskningspapper om hur sömnproblem påverkar den mentala hälsan. Foto: TT och Simon Fredling Jack/SVT

Professorn: ”Dubbelt så många fick sömnproblem under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Sömnlöshet, depression och ångest har blivit mycket vanligare under coronapandemin, det slås fast av professorer vid Hälsohögskolan i Jönköping och en grupp internationella forskare i en ny studie. De menar att de fullständiga effekterna av pandemin på människors mentala hälsa inte kommer att visa sig på flera år. 

Att inte kunna sova på ett bra sätt upplever kanske många som stressande. Den nya studien som gjorts vid Hälsohögskolan i Jönköping är en kartläggning av all forskning som gjorts rörande sömnproblem kopplat till pandemin. Den handlar om tre grupper, allmänheten, anställda inom sjukvården och covid-patienter.

Professor Anders Broström och professor Amir Pakpour vid Hälsohögskolan har publicerat två forskningspapper om hur sömnproblem påverkar den mentala hälsan.

Corona Jönköping

– Hos den generella befolkningen kan man se en dubbelt så hög förekomst av sömnproblem, jämfört med före pandemin, säger Anders Broström.

Se klippet ovan där professorn berättar mer.

Mer problem under lock down

Hos allmänheten ser forskarna att ökningen sannolikt beror på den förändrade livssituationen i samhället med restriktioner.

– Det handlar om osäkerhet och oro för att bli sjuk, minskat umgänge, att inte träffa familj och vänner. Många lever i ensamhet också, och arbetar hemma.

Forskarna har också sett att studier som genomförts under ”lock down-perioder” visat att fler sagt sig ha sömnproblem.

– Sömnproblem påverkar livskvalitet, hälsa och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar på sikt. Jag ser dessa problem som allvarliga och vi behöver hantera dem på ett så bra sätt som möjligt, säger Anders Broström.

Män och kvinnor drabbas olika

Vårdpersonal har också drabbats av sömnproblem under pandemin som kan kopplas till deras arbetssituation med covid-patienter. Män och kvinnor har också drabbats olika av sömnbesvär.

I klippet nedan berättar professorn mer om hur sömnproblemen ser ut för män respektive kvinnor.

Anders Broström ser ett problem med den traditionella KBT-behandling som ges för sömnbesvär.

– Det skulle behövas en mer skräddarsydd KBT-behandling i och med covid-19, det finns andra saker som kan ha betydelse här. Sömn är väldigt viktigt för vår hälsa, det här kan även ha långsiktiga effekter på andra hälsoproblem, säger Anders Broström.

Svårt att sova

Det forskarna har undersökt är sömnproblem som inom sjukvården kallas insomni, det handlar om svårigheter att somna, bibehålla sömn eller att man inte känner sig utvilad fast att man sovit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet