Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här svarar David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare, på de fyra viktigaste frågorna gällande covidvaccineringen i Jönköpings län. Foto: TT/Gustaf Söderström/SVT

Så kommer covidvaccineringen i länet att gå till

Uppdaterad
Publicerad

Även om mycket är oklart gällande det kommande covidvaccinet så har regionen en plan för vaccineringen. Bland annat när en bredare allmänhet beräknas få vaccinera sig.

I klippet ovan svarar biträdande smittskyddsläkare på de fyra viktigaste frågorna gällande covidvaccineringen i länet.

Regionens planeringsgrupp för covidvaccineringen i länet består av personer från smittskydd, primärvården, kommuner, apotek och logistiker.

Många frågor är oklara, till exempel hur mycket vaccin regionen kommer att få. 10 000 doser per månad är en siffra som har nämnts, att jämföra med till exempel influensavaccinet där regionen ger 70 000 doser till länsinvånarna på några veckor.

Frysförvaring största utmaningen

De vaccin som just nu ligger närmast att kunna ges kommer från Pfizer, Astra Zeneca och Moderna.

– Eftersom vi inte vet vilket vaccin det blir så jobbar vi utifrån olika scenarior. Två av vaccinen kräver frysförvaring på neråt 70 minusgrader vilket kräver mycket logistik, säger David Edenvik.

I videoklippet berättar David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare, hur covidvaccineringen i Jönköpings län ska gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer