Timna Dahl och Cornelia Andersson hoppade på Jönköpings kommuns projekt och gjorde praktik på äldreboendet Tornet. Foto: SVT

Så lockas unga till jobb inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Inom en femårsperiod kommer Jönköpings kommun att behöva rekrytera runt 2000 nya medarbetare inom vården, och den största delen inom äldreomsorgen. För att locka ungdomar till yrket genomförs satsningar. Ett exempel var praktik under jullovet som, enligt kommunen, gav bra resultat.

Cornelia Andersson och Timna Dahl är två av runt 40 ungdomar som valde att hoppa på kommunens erbjudande om jullovspraktik. De var på äldreboendet Tornet i centrala Jönköping under lovet.

– Det var riktigt roligt och intressant att få möta de äldre, säger Cornelia Andersson

Vad fick ni göra?

– Diska och duka men också prata och gå ut på promenader med de gamla. Så både det lite tråkiga med hushållssysslor, men också den roliga delen, att få umgås med de äldre, säger Timna Dahl.

Lågt söktryck till omvårdnad

Båda tjejerna går i årskurs nio och det är just den åldergruppen som det här projektet inriktat sig på. Idén är att locka niondeklassare som står inför sitt gymnasieval, att välja vård- och omsorgsprogrammet.

– Vi ser att det är stora personalbehov och det tillsammans med att sökandetrycket på just vård- och omsorgsprogrammet är lågt gjorde att vi var tvungna att hitta på ett nytt, djärvt grepp, säger Rickard Boson, tillförordnad arbetsmarknadschef i Jönköpings kommun.

Att locka personal till vården har länge varit ett problem säger han, och inom fem år kommer runt 2000 nya medarbetare behöva rekryteras bara i Jönköpings kommun. Men att göra yrket attraktivt för ungdomar är en utmaning.

– Dels handlar det om lönerna, det handlar om arbetstiderna så det finns absolut mycket vi kan göra. Men framförallt handlar det om att ge en rättvis bild av hur yrket ser ut.

Inte övertygade

Förutom att arbeta praktiskt har ungdomarna också fått information om jobben inom vården och olika karriärsvägar. Plusgymnasiet har varit en samarbetspartner.

Enligt en undersökning som kommunen själva gjort kan 51 procent av ungdomarna som deltog i jullovsprojektet, tänka sig att välja vård- och omsorgsprogrammet till hösten. Men Cornelia Andersson och Timna Dahl är inte övertygade.

– Jag kommer inte att söka en linje som gör att jag kommer jobba med det här, men jag kan tänka mig att hoppa in som helgaktiverare, säger Timna Dahl.

Varför vill du inte jobba inom äldreomsorgen?

– Det är mycket samma sysslor. Viktiga i och för sig, men det tilltalar inte mig till fullo.

Ska utvärderas

Men Rickard Boson summerar ändå jullovspraktiken som ett lyckat projekt.

– Det är inget dåligt resultat att alla inte vill arbeta inom äldreomsorgen. För en annan av de stora vinningarna i det här är att man också ska göra ett väl övervägt gymnasieval, så att man inte väljer något som man sedan hoppar av. Kan man välja rätt från början är det en stor fördel.

Kommer ni göra det här igen?

– Vi kommer att göra en nogrann utvärdering nu och se vad det gav. Och anser politikerna att det här var en bra idé, så kör vi nästa år igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.