I klippet ovan berättar barn Calle Nyholm om svårigheten att upptäcka barn med postcovid. Foto: TT

Svårt för sjukvården att upptäcka barn med postcovid

Publicerad

En handfull barn i Jönköpings län lider av långvariga effekter av covid-19 eller postcovid. Än finns inte tillräckligt med forskning om sjukdomen och det är en utmaning för vården, enligt Calle Nyholm barnläkare på barnmottagningen i Huskvarna.

– Det hade ju varit jättelätt om man hade ett prov att ta som sa att det här är det och sedan sätta in behandling men där är vi inte, säger Calle Nyholm.

Istället handlar det om att utesluta andra sjukdomar som kan ge liknande symtom som postcovid. De patienter Calle Nyholm möter lider oftast av trötthet eller problem med syreupptagningen. Men även innan pandemin var det många barn- och unga som sökte hjälp för liknande symtom.

Corona Jönköping

Att mörkertalet gällande postcovid skulle vara stort tror han inte.

– Däremot finns det säkert många som har lättare symtom och som inte känner att de behöver söka vård.

Viktigt att hålla igång

Calle Nyholm, barnläkare på barnmottagningen i Huskvarna möter barn som drabbats av postcovid. Ett vanligt symtom är trötthet. Foto: SVT

Han säger att vi måste ha respekt för att  läkarexpertisen inte vet särskilt mycket om sjukdomen än.

– Vi kommer ju få mer och mer kunskap. Vi får inte vara för självsäkra utan nyfikna.

Hur ska man tänka om man drabbats av postcovid?

– Det är alltid viktigt att hålla igång. Man kan bli rädd om man känner sig tröttare men då gäller det att utmana sig på en rimlig nivå så man inte tappar styrka och kondition. Det gäller även socialt umgänge. Det är en lika viktig funktion att behålla, säger Calle Nyholm, barnläkare i Huskvarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet