Foto: TT/Arkiv

Så många dog i trafiken 2016

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i trafiken ökade något i landet under 2016, jämfört med 2015. 263 personer avled i trafiken, tre fler än året innan. I Jönköpings län dog 16 personer i trafiken i fjol.

Antalet personer som dör i trafiken har de senaste åren pendlat mellan 260 och 270 i landet, men dessförinnan fanns en tydligt nedåtgående trend.

– Vi har sett den här trenden, att det har planat ut de senaste åren. Men med tanke på att vi till exempel inte sett några stora förbättringar vad gäller nykterhet, bältesanvändning och hastigheter så är jag inte förvånad, även om man skulle önskat att det gått ned, säger Anna Vadeby, trafiksäkerhetsforskare vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Länsvis

Statistik från Transportstyrelsen som företaget Continental tagit fram visar, utöver den totala dödssiffran, också antalet döda i de olika delarna av landet.

Flest dödsfall sker i storstadslänen Västra Götaland (50), Stockholm och Skåne (24) liksom även i Norrbotten (24 stycken). I Jönköpings län dog 16 personer i trafiken under 2016.

Transportstyrelsen bekräftar siffrorna men hänvisar i övrigt till en presskonferens i morgon tisdag där bland annat generaldirektören Maria Ågren ska medverka.

”Takten inte räcker”

Generellt gäller fortfarande nollvision från 1997 gällande döda i trafiken men i juni 2009 satte riksdagen även upp delmål. Om tre år ska antalet döda i trafiken inte vara fler än 220 stycken.

– Under ett antal år gick hastigheterna på våra vägar ner men nu har det planat ut, det kan vara en förklaring till att antalet döda inte minskat. Man jobbar även kontinuerligt med att förbättra och bygga säkrare vägar men det kan vara så att den takten inte räcker, säger Anna Vadeby.

Antalet döda i varje län

Blekinge: 5

Dalarna: 14

Gotland: 6

Gävleborg: 12

Halland: 6

Jämtland: 4

Jönköping: 16

Kalmar: 5

Kronoberg: 7

Norrbotten: 24

Skåne: 24

Stockholm: 24

Södermanland: 6

Uppsala: 3

Värmland: 10

Västerbotten: 5

Västernorrlands: 4

Västmanland: 8

Västra Götaland: 50

Örebro: 8

Östergötland: 12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.