Det kan bli ett tufft läge för sjukvården även efter det att coronakrisen är över. Just nu ställs tusentals planerade operationer in varje vecka i Sverige, skriver Dagens Samhälle.
Neddragningarna av den planerade vården kommer att få konsekvenser längre fram.
– Alla regioner kommer att sitta i samma båt och behöva satsa på att förstärka operationsverksamheterna för att komma i kapp, säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län, till tidningen.
Störst nedgång i Jönköping
Totalt har antalet operationer i landet minskat med 74 procent mellan vecka 3 och vecka 15, enligt data från Svenskt perioperativt register (Spor). För tillfället ställs omkring 7 000 operationer i veckan in. Störst är nedgången i Region Jönköping
I klippet berättar Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör för verksamhetsområdet kirurgisk vård, om läget i Jönköpings län.
– Om vi jämför mars 2019 med mars 2020 så är det 200-300 operationer som vi har pausat och skjutit fram, säger han.
Här är operationerna som kan ställas in
– De operationer som framförallt har blivit framskjutna är exempelvis ledoperationer med knän och höfter, brockoperationer, operationer för gallsten om det inte är akut och mindre ingrepp som vi har bedömt går att skjuta fram, säger Kjell Ivarsson.
Han säger att många patienter varit förstående, även om en del känt besvikelse över att inte få den planerade operationen genomförd.
I början av pandemin berodde de inställda operationerna mycket på att vårdpersonal var sjukskrivna eller var hemma med sjuka barn. Nu har personalfrånvaron stabiliserats, men istället får operationer skjutas fram bland annat eftersom personal mobiliserats för att ta hand om covid-patienter.