Det har kommit drygt 800 flyktingar till Jönköpings län sedan invasionen av Ryssland för ett år sedan. Foto: TT/Jonas Nilsson

Så många personer från Ukraina har kommit till Jönköpings län sedan ryska invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den ryska invasionen av Ukraina för ett år sedan så har ett stort antal personer kommit till Sverige och Jönköpings län för att fly undan kriget.

Sedan invasionen har 831 personer från Ukraina kommit till Jönköpings län. Det handlar om personer som har skrivits in i Migrationsverkets mottagningssystem och beviljats skydd enligt masskyddsdirektivet.

Samtliga kommuner i länet har tagit emot flyktingar från Ukraina. De allra flesta har placerats i länets största kommun Jönköping, där bor 216 ukrainare. Även Vetlanda och Gislaved har tagit emot många, 94 respektive 88 personer. Länets minsta kommun har tagit emot 13 personer som flytt Ukraina.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

De allra flesta, drygt 500 är i åldern 20-64 år. 500 av de som kommit till länet är kvinnor och 331 män. 465 stycken bor i eget boende medan 357 fått boende i kommunal regi. 9 personer har annat boende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska flyktingar berättar hur det känns med ett pågående krig Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Källa Migrationsverket – siffrorna är från januari-23

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet