Nattning på ”nattis”. Foto: Alf Pergeman/TT

Så mycket får kommunerna i nattisbidrag

Publicerad

Nio av länets kommuner har beviljats bidrag för barnomsorg på obekväm arbetstid. Totalt handlar det om drygt fyra miljoner kronor.

189 kommuner i Sverige har sökt och beviljats bidrag för barnomsorg på kvällar, nätter och helger för 2017. I hela landet är det en summa på knappt 79 miljoner kronor. I fjol fick 188 kommuner stöd.

I Jönköpings län är Jönköping den kommun som beviljats högsta bidraget, drygt en och en halv miljon kronor. Näst mest får Eksjö med nästan en miljon kronor i bidrag.

Om man ser till hela landet är det Malmö som beviljats mest i statsbidrag, de får över fyra miljoner kronor,

– Det är i princip lika många kommuner i Sverige som söker som förra året, men de söker för fler platser. Kommunerna har också sökt för betydligt fler månader än förra året, 84.000 månader i år jämfört med 78.000. Eftersom det är samma totalsumma får man ett lägre belopp per månad, säger Anna Angermann, som är undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Mindre pengar per plats

Förra året fick landets kommuner 1011 kronor per plats och månad, men i år är beloppet 944 kronor per plats och månad.

– Det här är ett bidrag som funnits sen 2013 och kommunerna har ganska bra koll på det. Det är en liten ökning från år till år och de söker för lite mer pengar, så det är en positiv utveckling, säger Anna Angermann.

Skolverket har beslutat om det maximala bidrag som kommunerna kan rekvirera, men det är inte säkert att det är den faktiska summa pengar som de kommer att få. Hur stort bidraget är i slutändan vet man efter sista rekvisitionen. Rekvisitionsdatum för första halvåret är 15 maj-15 juni och för andra halvåret 1 oktober-1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.