Spritdrickandet går upp vid midsommar men har totalt sett minskat. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så mycket sprit dricks under midsommar

Publicerad

Under midsommar ökar Systembolagets spritförsäljning kraftigt. Torsdagen före midsommar närmare tredubblas antalet personer som handlar jämfört med en vanlig torsdag.
– Dagen före midsommar är vår största försäljningsdag på hela året. Vi väntar oss ungefär 1,2 miljoner kunder, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.

Kryddat brännvin är den produktkategori som ökar mest procentuellt vid midsommar. Förra året såldes närmare 150.000 liter. En medelvecka säljs annars cirka 20.000 liter i landet, det visar siffror från Systembolaget som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Minskad försäljning totalt

Men per år har den totala försäljningen av sprit minskat i de flesta län. Så har det varit de senaste sex åren. Även i Jönköpings län är trenden likadan. Förra året såldes 531.000 liter sprit här. Det är en minskning från år 2010 med totalt 57.000 liter. Och minskningen i riket under samma tidsperiod är 970.000 liter sprit.

Förra året drack länsinvånarna i Jönköping i snitt 1,51 liter sprit. Det kan jämföras med 1,75 liter år 2010. Rikssnittet per invånare år 2016 låg på 1,9 liter per person.

– Vi ser att alkoholfritt ökar, vilket förstås är glädjande. Annars är vi ganska traditionella på våra högtider och handlar till största del ljus lager och kryddat brännvin, säger Matilda Dannetun.

De som köpte minst sprit från Systembolaget förra året var skåningarna. Mest köpte jämtarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer