Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jonas Frohlund, major vid Ing2, hur militärövningarna kommer att påverka invånarna. Foto: Jonas Tubbin

Så påverkas du av militärövningarna i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 1 000 Nato-soldater kommer under två veckor att öva i Skillingaryd och Hagshult. Samtidigt pågår en mindre militärövning i Eksjötrakten.

– Våra utländska gäster uppskattar de goda möjligheter som finns att öva här, säger Jonas Frohlund, major vid Ing2.

Det är soldater från USA, Ungern, Italien, Spanien och Sverige som kommer att öva i Skillingaryd och Hagshult under två veckor med start kommande helg.

Syftet med övningen, som går under namnet Swift response 24 och är en del av den större övningen Steadfast defender 24, är att öka Sveriges förmåga att ge och ta emot internationellt militärt stöd.

I klippet hör du major Jonas Frohlund berätta om hur allmänheten kan beröras av övningarna i området.

Natomedlemskapets påverkan

Flera övningar genomförs i Småland och Östergötland under perioden 22 april-24 maj.

Nu är Sverige medlem i Nato – hur mycket oftare kommer det bli övningar i Skillingaryd tror du?

– Det är svårt att säga. Vi har precis blivit medlemmar i alliansen och nu pågår ett arbete med operativ planering. Så vi får se vad resultatet blir av det, säger Jonas Frohlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I decennier har boende runtomkring Tofteryd, utanför Skillingaryd, fört en kamp mot att Skillingaryds skjutfält ska få växa. Anledningen har varit att få behålla och kunna bygga ut på sina tomter. I klippet ovan får du följa med i SVT:s arkiv med bygdens protester från 1970-talet. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.