I klippet ovan berättar arbetsterapeuten Anna Fagerberg hur hemmakontoret bör se ut. Foto: TT/SVT

Hemmakontoret ser ut att slita mer på kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att många människor tvingas arbeta hemma men arbetsmiljön är ofta sämre än på kontoret. Något som arbetsterapeuten Anna Fagerberg märker.

– De som jag träffar har ont i händer, axlar och nacke för att de sitter i sämre ställning.

Coronapandemin har gjort att fler människor arbetar hemifrån för att minska risken att smittas av viruset. Men distansarbete passar inte alla och det verkar slita mer på kroppen. Det märker Anna Fagerberg, arbetsterapeut på Norrahammars vårdcentral.

– Normalt sett har man kanske två skärmar och ett tangentbord men nu sitter många vid en liten laptop.

Inga naturliga pauser

Hon tror också att många rör sig mindre när de inte är på kontoret. En förklaring är att det inte blir några naturliga pauser.

Är du orolig för konsekvenserna av coronan?

– Det finns ju en risk att vi möter många fler framöver och kanske patienter som vi inte sett tidigare. Många blir ju utmattade av att bara vara uthålliga länge, säger Anna Fagerberg.

Men kan det inte vara bra för vissa att jobba hemma?

– Det är klart att det i vissa fall kan vara bra exempelvis om man har en störig arbetsmiljö, men jag är för att man arbetsväxlar. Det pratar man mycket om i forskningen nu. Då är man vissa dagar på jobbet och andra dagar hemma, säger hon.

I klippet ovan ger hon sina främsta tips för att må bättre av hemmajobb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.