I Gislaveds kommun dekoreras det i år med plastband. Jönköpings kommun kommer ha påskliljor i urnor. Foto: SVT

Så pyntar kommunerna efter fjäderfadäsen

Publicerad

Just nu pyntar kommuner runt om i Jönköpings län gator och torg med påskdekorationer för att sprida glädje och stämning inför den nalkande högtiden. Men efter att Jönköpings kommun förra året orsakade debatt när man gick emot den egna policyn och placerade ut 22.000 fjädrar, är det andra alternativ som gäller på de allra flesta håll.

Det lyser gult i urnorna som håller på att förbredas inför påsk av tekniska kontoret i Jönköpings kommun. I år har fjädrarna valts bort och det blir istället påskliljor och videkvistar som pynt på kommunens gator och torg.

Orsaken är den debatt som uppkom i samband med att kommunen förra påsken satte upp 22.000 fjädrar.

– Vi hade missat att det fanns ett fullmäktigebeslut från 2015 på att man skulle undvika dun och fjädrar. Det fanns en punkt i en miljöanpassad upphandling under animaliskt, att man skulle undvika detta. Det hade vi missat, säger Rolf Sandström, verksamhetschef park/skog Jönköpings kommun.

Tyger och plastband

Efter en kontroll visade sig fjädrarna vara från en kalkonfarm i USA som garanterade att de var en restprodukt och inte från levande djur. Men trots detta väljer alltså Jönköpings kommun att i år gå en annan väg med pyntet.

Och förra årets debatt har fått konsekvenser i hela länet. En rundringning till samtliga 13 kommuner visar att endast Mullsjö kommun i år pyntar vidare med fjädrar. De allra flesta andra tänker nytt.

Vaggeryds kommun kommer att återanvända de fjädrar man hade förra året men köper inte in nya, i Tranås ska det bli ull och skulptureringar, i Gnosjö tygbitar och i Gislaved pyntar man den här påsken med färgglada plastband.

–  Vi tänkte att det skulle vara kul att göra något annorlunda. Och visst hade debatten en del med det beslutet att göra, säger Kristina Fagerström, arbetsledare tekniska kontoret i Gislaveds kommun.

Varför vill ni inte använda fjädrar?

– Vi tänker på fåglarna och tycker synd om dem.

Hon berättare att de tidigare år har ansvänt fjädrar och då fått en del reaktionen från kommuninvånare.

– Det har varit frågor om vart fjädrarna kommer i från och så. Kommunen har ju en miljöpolicy och det är klart att vi ska ligga i framkant och tänka på sådant, det tycker jag.

Men plast är ju inte heller miljövänligt?

– Nej det är det inte. Men vi får väl se, vi har ju inte använt det innan men vi hoppas kunna återanvända banden.

Fjäderfritt framöver

Även i Jönköpigs kommun övervägdes andra material att dekorera med, exempelvis tyll, men för att vara på den säkra sidan miljömässigt föll ändå valet till slut på att enbart dekorera med påskliljor och en och annan kyckling.

Vad tänker du om den debatten som blev förra året?

– Jag har full förståelse för det. Man har ju tagit det här beslutet och då ska vi följa det, därför gör vi det här nu och försöker få det så trevligt och trivsamt som möjligt för kommuninvånare och besökare, säger Rolf Sandström.

Så det blir aldrig mer fjädrar i Jönköpings kommun?

– Jag ska aldrig säga aldrig, men som det är nu så är det det beslutet som gäller. Vi har inga planer på att använda några fjädrar i fortsättningen.

Så här dekoreras kommunerna i Jönköpings län:

Aneby: Kommunen dekorerar inte, det sköts istället av Lions.

Eksjö: Använder inte fjädrar, har aldrig gjort det.

Gislaved: Tidigare fjädrar, i år plastband.

Gnosjö: Använder tygbitar. Har inte haft fjädrar på flera år.

Habo: Ska i år inte använda fjädrar.

Jönköping: Tidigare fjädrar, i år påskliljor och videkvistar.

Mullsjö: Använder fjädrar som köps in från en lokal butik.

Nässjö: Inga fjädrar från och med i år.

Sävsjö: Inga fjädrar från och med i år.

Vaggeryd: Köper från och med i år inte in nya fjädrar. Använder de som finns kvar.

Vetlanda: Egentillverkade masonitägg. Nytt för i år.

Värnamo: Inga fjädrar från och med i år. Har tidigare använt ”schyssta” fjädrar.

Tranås: Inga fjädrar i år. Kommer ha ull och skulptureringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.