Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Jebrail, vice vd på en städfirma, berättar om hur de nya lagförslagen kan påverka arbetsgivare inom lokalvård. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Efter förslaget om skärpt arbetskraftinvandring – städfirma i Jönköping: ”Skulle påverka oss kraftigt”

Publicerad

Regeringen vill nu skärpa villkoren för arbets­krafts­invand­ringen i Sverige. Tanken är att minimumlönen ska ligga på 33 000 kronor istället för 13 000 kronor per månad. Ett av de företag som kan drabbas hårt om förslaget blir verklighet är städfirman Deamclean i Jönköping.

Syftet med de skärpta reglerna är flera, enligt partierna som skrivit på Tidö-avtalet. Dels att minska missbruk av arbetskraftsinvandring till yrken där arbetskraft redan finns i Sverige, dels att underlätta arbetskraftsinvandring för kvalificerade och högkvalificerade grupper.

Partierna (M, KD, L och SD) är överens om förslagen som just nu utreds och ska vara klara om ett år. Ännu är det inte klart vilka grupper som eventuellt ska beviljas undantag från lönekravet, men inom flera branscher finns en oro för följderna.

Företag berörs

Ett exempel är städbolag som ofta har många utländska arbetare och därför skulle påverkas rejält om förlagen går igenom. Jessica Jebrail, vice vd på städfirman Dreamclean, är skeptisk till det nya lagförslaget. 

– Det här förslaget skulle påverka oss kraftigt, säger hon.

Skulle du betala 33 000 kronor i lön till en anställd?

-Jag skulle säga ja, om företaget är ekonomiskt kapabel till det, men nu skulle vi inte klara av det. Vi skulle då inte kunna hålla de priser vi har ut mot våra kunder säger Jessica Jebrail, vice vd på städfirman Dreamclean.

Hör i klippet hur lagförslagen kan påverka arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.