Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Isak Aronsson, Emanuel Schelin och Nicki Olofsgård på Hovslättsskolan i Jönköping vilken skolmat de gillar och inte gillar. Foto: SVT

Så ser barnens matsedel ut om de får välja

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är barnens favoriträtter och vad skulle de helst välja bort om de fick bestämma över skolmaten? Vi besökte Hovslättsskolan utanför Jönköping och träffade några av eleverna i årskurs två och sex.

– Jag gillar mest panerad fisk, tacos och hamburgare, säger Nicki Olofsgård i årskurs två.

När priserna på livsmedel just nu stiger funderar kostenheten på utbildningsförvaltningen i Jönköping på hur de ska kunna fortsätta att hålla kvalitén på skolmaten. Skolmaten för grundskolan i Jönköpings kommun har en budget på 61 miljoner kronor om året, men bara mellan februari och september i år har kostnaden legat på uppemot 25 procent över budget.

För att hålla nere kostnaderna övervakas nu priserna noga. Kostenheten i Jönköping handlar livsmedel efter säsong och fortsätter att blanda in mer grönsaker i maten, men Emanuel Schelin som har hamburgare som favoriträtt tycker inte att det är negativt.

– Jag tror även jag skulle gilla vegetariska hamburgare. Det viktigaste är att man blir mätt, säger han.

I klippet kan du se hur Isak Aronsson i årskurs två reagerar på att den färska laxen nu inte finns på den ordinarie matsedeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.