Distriktsläkaren Elin Ambjörnsson vid Gnosjö vårdcentral säger att många patienter idag får läkemedel som i värsta fall kan förvärra smärtan. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Distriktsläkare vill se bättre samarbete mot kronisk smärta

Publicerad

Sjukvården måste bli bättre på att möta patienter som lider av kronisk smärta. Idag är det alldeles för lätt att som läkare skriva ut starka beroendeframkallande läkemedel vilket riskerar att förvärra symtomen. Det menar Elin Ambjörnsson, distriktsläkare på Gnosjö vårdcentral.

– Det är viktigt att kunna hjälpa de här individerna och vi läkare är jätteglada att vi nu får samma utbildning som våra fysioterapeuter. Då har vi samma grund att stå på, säger hon.

Personer med långvarig smärta, ibland i kombination med psykisk ohälsa, är en stor patientgrupp som kräver mycket vård. Nu ska alla inom Region Jönköpings län få samma utbildning för att möta de här patienterna och målet är att oavsett var du bor i länet ska du få samma vård.

Att utbildningsinsatsen görs nu handlar främst om att det hela tiden kommer ny kunskap inom området.

Ny kunskap

Smärtpatienter känner sig ofta misstrodda inom vården eftersom smärta ofta inte syns. Elin Ambjörnsson förklarar att läkarkåren lärt sig att det finns smärta som inte är en kroppslig skada eller en nervskada. Istället handlar det om en nociplastisk smärta som inte går att mäta.

– När vi inte kan se den så blir den också svårare att förklara för patienten och att behandla för oss läkare, säger hon och fortsätter:

– Vi har en lite för hög förskrivning av beroendeframkallande läkemedel idag. Vi ska använda de där det behövs men gör de inte nytta så ska de bort.

Hon välkomnar det nya arbetssättet och ser fram emot att få mer kunskap i att möta de här patienterna

I klippet ovan berättar hon varför mer utbildning är värdefull

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.