Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Jesper Persson, ordförande i Jönköping Qom ut, om hur den digitala prideparaden ska gå till. Foto: TT

Så ska Pride firas i Jönköping i år

Publicerad

Nu under coronapandemin förändras förutsättningarna för Pridefirande i Jönköpings kommun. Prideparaden blir digital och vissa andra tillställningar kommer att ha ett begränsat antal människor.

Pridefesten som brukar äga rum i Rådhusparken ställs in i år, det blir inte heller någon prideparad som tidigare år.

– Det viktigaste är ändå att människor håller sig säkra och trygga. Sen är det jättetråkigt att vi inte kan gå tusentals människor i en klunga för att det inte är säkert med tanke på coronaviruset. Men vi ser väldigt mycket fram emot de kommande åren då vi kan göra det igen, säger Jesper Persson, ordförande i Jönköping Qom ut.

Fokus på funktionsvariationer

Varje år brukar Pride runt om i Sverige lägga extra fokus på en grupp av människor. Jönköping Qom ut kommer i år lägga fokus på hur det är att leva med olika funktionsvariationer och att vara en HBTQ-person. Bland annat kommer en föreläsning att hållas på ämnet.

– Även om alla HBTQ-personer har olika förutsättningar, så finns det olika saker som kan göra det svårare eller lättare i livet. Att leva både som HBTQ-person och med funktionsvariationer kan för vissa vara jättesvårt.

Utomhusbio

Trots att coronapandemin sätter stopp för Pridefiranden på olika sätt så kommer en utställning vid namn Normstorm att arrangeras. Det kommer även att hållas en Pride-picknick och utomhusbio med ett begränsat antal människor.

I klippet ovan berättar Jesper Persson, ordförande i Jönköping Qom ut, om hur den digitala prideparaden ska gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer