Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Rydberg är rektor på Attarpsskolan 7-9 i Bankeryd. I klippet berättar hon om åtgärderna för att minska smittspridningen i skolan. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Så ska skolan minska risken för smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka kommer eleverna tillbaka till skolan efter ett nästan tre veckor långt jullov. Då ökar också risken för en ökad smittspridning. En smittspridning som redan idag är mer utbredd än under hela pandemin.

– Det är klart att vi undrar lite hur det kommer att se ut med sjukfrånvaron, säger Susanne Rydberg, rektor på Attarpsskolan 7-9 i Bankeryd.

Mest orolig är hon över personalläget; att många av skolans lärare behöver ta hand om sina egna sjuka barn eller bli sjuka själva.

– Om för många blir sjuka kan vi tvingas ställa in lektioner.

I klippet hör du Susanne Rydberg berätta hur skolan agerar för minska smittspridning

Hög vaccinationstäckning

Susanne Rydberg upplever att eleverna dels varit bra på att vara hemma vid symptom och dels har en hög vaccinationstäckning.

– Bankeryd är ett socioekonomiskt starkt område med många medvetna familjer som sett det som viktigt att deras barn ska vaccineras.

Hon upplever också att ungdomarna är medvetna om allvaret, men tillägger:

– De är ju tonåringar. De vill gärna umgås i stora grupper nära varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer