Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Vätterhems hållbarhetschef Hanna Törnqvist om varför det behövs en säkerhetschef i bostadsbolaget. Foto: SVT/Linda Mathillas

Så ska Vätterhem stärka hyresgästernas trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping anställer nu en tidigare polis som i rollen som säkerhetschef ska öka tryggheten i flera bostadsområden.

– Vi har en annan omvärld idag och vi har problem i vissa fall med gäng som befinner sig i våra stadsdelar, säger Hanna Törnqvist, hållbarhetschef och vice vd på Vätterhem i Jönköping.

Exakt hur säkerhetschefens roll kommer se ut är inte klart men han kommer arbeta brottsförebyggande i kommunens prioriterade områden, på Öxnehaga i Huskvarna, Österängen och Råslätt i Jönköping, men också de centrala delarna av stan där Vätterhem har fastigheter.

”Det är en ny tid”

Magnus Lindgren, forskare inom kriminologi och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige, säger att fastighetsägarna är en av de viktigaste aktörerna i kampen mot brottsligheten och att det i dagens läge är självklart att ett fastighetsbolag ska ha en säkerhetschef.

– Det här är nödvändigt tyvärr och borde ha gjorts för länge sen, men bättre sent än aldrig, säger han och understryker att de flesta bostadsbolag i Sverige idag jobbar aktivt med trygghet och säkerhet.

”Bättre sent än aldrig”

Enligt Hanna Törnqvist på Vätterhem visar de hyresgästenkäter som görs att många av de boende känner sig trygga.

– Råslätt sticker ut. Där har man som boende en väldigt hög grad av upplevd trygghet, säger hon.

I klippet berättar hon mer om varför det behövs mer säkerhetsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.