Foto: Herman Svensson/SVT

Så tycker gymnasieelever om SVT:s valkompass

Uppdaterad
Publicerad

Om några dagar är det EU-val, och det är inte lätt att veta vilket parti man ska rösta på eller vad partierna står för inför valet. Vi lät två förstagångsväljare på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping testa SVT:s valkompass för att se om det skulle ge någon klarhet.

Den 26 maj är det dags att rösta i EU-valet och enligt Aliisar Rajha och Ellen Pehrsson som är förstagångsväljare och går på Erik Dahlbergsgymnasiet, är de väl förberedda inför valet.

– Jag tycker inte medierna har rapporterat lika bra om man jämför med det riktiga valet, men det finns väldigt bra information om man söker själv, säger Ellen Pehrsson.

Bra med valkompassen

Aliisar Rajha tycker att valkompassen fungerade bra, men att det finns vissa saker att förbättra.

– Det är ganska kul och intressant, men för att underlätta borde man gå in mer i detalj på vissa frågor. Till exempel hur mycket makt EU ska ha, där borde man kunna välja inom vilket område, säger hon.

Se i videon ovan när Aliisar Rajha och Ellen Pehrsson gör SVT:s valkompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.