I klippet ovan kan du testa om du är i riskzonen för beroendeproblematik. Foto: Mariam Butt/TT

Så vet du om du har risk för beroendeproblematik

Uppdaterad
Publicerad

Det första steget om man misstänks lida av en kontrollförlust eller tankebesatthet kring sitt ätande är ett screeningstest som görs av sjukvården. I klippet ovan kan du testa dig själv.

Öxnehaga vårdcentral i Huskvarna har nyligen börjat ta emot patienter som upplever att de har ett sockerberoende. Första steget är då ett test.

– Efter screeningtestet följer en fördjupning med mängder av frågor där man kollar på hur det sett ut historiskt. För många börjar det här redan när man är barn och det kan vi se i våra tester, säger Maria Högberg, livsstilssjuksköterska på Öxnehaga vårdcentral i Huskvarna.

Vet de du träffar oftast om sitt problem?

– Det är både och. Jag har patienter som aktivt kommer hit med sockerberoende men det är också patienter som inte vet om att vi har den här ingången och som jag då erbjuder hjälp. Man kan vara normalviktig och ändå ha den här beroendeproblematiken.

Varför är det viktigt att hjälpa de här patienterna?

– För annars träffar vi dem senare när de kommer tillbaka med exempelvis sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke. Men framför allt blir det ett väldigt stort lidande under hela livet för en person som måste kämpa så mycket, säger Maria Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.