Katarina Kinell, ordförande i Värnamobygdens ryttarförening Foto: Jonas Tubbin

Såg sina stulna sadlar till försäljning på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande stölder av sadlar ställer nu till det för flera stall i länet. Natten mot tisdag stals nio sadlar värda cirka 300.000 kronor i Värnamobygdens ryttarförenings lokaler i Sörsjö. Timmar senare såg ägarna sadlarna ute till försäljning på polska E-bay.

– Jag blir matt, jag tycker att det måste ta ett stopp. Nu har det varit så utstuderat i vårat län och omkringliggande län med stölder. Det går i vågor, säger Katarina Kinell, ordförande i Värnamobygdens ryttarförening.

Flera stall i området har de senaste månaderna drabbats av sadelstölder. Natten mot tisdag stals fyra sadlar från ett stall utanför Eksjö. Samma natt stals nio sadlar värda runt 300.000 kronor från i Värnamobygdens ryttareförenings lokaler i Sörsjö. Där tog tjuvarna sig in genom att krossa ett fönster till sadelkammaren. Väl där inne har de valt ut nio sadlar som de ville ha.

Tagit de finaste

– De har valt russin ur kakan. De har lämnat tre ponnysadlar och en äldre sadel, det var inte intressant för dem, säger Katarina Kinell.

Och bara några timmar efter stölden såg hästägarna sina stulna sadlar ute till försäljning på nätet.

– De låg på polska E-bay. De kände igen sina sadlar på personliga kännetecken.

Säkrat spår

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning och säkrat vissa spår. De utreder också om det kan finnas samband mellan den senaste tidens sadelstölder i området, men någon misstänkt är ännu inte gripen.

Hästägarna har meddelat polisen att de sett sina sadlar ute till försäljning.

– Polise säger att det bedrivs ett internationellt samarbete när det gäller det här, men jag fattar inte hur de inte kan hitta dem när de bevisligen lägger ut dem på E-bay. Någonstans borde det väl gå att nestla upp dem, säger Katarina Kinell.

Dyr självrisk

Hon hoppas att hästägarna ska få tillbaka sina stulna grejer, men tror samtidigt att det kan bli svårt. Och för de drabbade hästägarna kan det bli dyrt.

– Självrisken ligger ju ofta på runt 5.000 kronor, sedan kan ju försäkringsbolaget anse att en några år gammal sadel inte är värd så mycket och då måste ägarna köpa en helt ny sadel och det kan kosta över 30.000 kronor, säger Katarina Kinell.

Och för de drabbade hästägarna blir det många praktiska problem.

– Vi har ju stora tävlingar här i helgen och många av dem som har drabbats skulle ju delta där och det är ju inte bara att knäppa med fingret och hitta en ny sadel som passar.

För att förhindra liknande stölder i framtiden kommer fönstren till sadelkammaren att sättas igen. Det kommer också att installeras nya säkerhetsdörrar och föreningen överväger också att sätta in kameraövervakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.