Saga Vanecek hittade järnålderssvärdet då hon badade i Vidöstern i somras. Foto: SVT

Sagas bad i Vidöstern slutade med ett spektakulärt fynd

Uppdaterad
Publicerad

Sagas sommarbad i sjön Vidöstern i somras har gett eko hos arkeologer, det svärd hon plötsligt kände då hon lekte i vattnet har visat sig vara från järnåldern.

Bild på svärdet innan det skickades till en konservator som rengör det. Foto: Länsmuseet Jönköpings län

Åttaåriga Saga Vaneceks spektakulära upptäckt av ett svärd i sjön Vidöstern visade sig vara ett mycket intressant fynd, det handlar om ett svärd som preliminärt bedömts vara från järnåldern, det vill säga minst 1000 år, kanske ännu mer.

Svärdet är ovanligt välbevarat med bland annat svärdsskida i trä och läder, det hittades på bara en halv meters djup då Saga plötsligt satte sin fot på det. Tillsammans med sin familj insåg hon att det handlade om ett ovanligt svärd och de kontaktade Jönköpings Länsmuseum.

– Det hör ju inte till vardagen att man hittar ett svärd såhär, svärdet är rent vetenskapligt och kulturhistoriskt värt jättemycket för oss och det är en viktig pusselbit till Värnamos och traktens historia, säger Mikael Nordström arkeolog vid Jönköpings Länsmuseum och tillägger att fyndet skapat eko inte bara i Sverige utan även utomlands.

Kan ha offrats till gudarna

Fler undersökningar har nu gjorts på samma plats som svärdet hittades, bland annat ett dräktsmycke som man kan härleda till 300-400-talet efter Kristus. Varför sakerna hittats på just den platsen är oklart, en tes är att det vid sjökanten tidigare varit en offerplats.

Undersökningarna på platsen har fortsatt denna vecka och nya fynd ska ha gjorts.

Mikael Nordström och Saga Vanecek med en bild av det upphittade svärdet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.