Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tekniska högskolan i Jönköping här märkt ett ökat intresse för utbildningarna i cybersäkerhet. Hör mer i videon. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Säkerheten på nätet allt viktigare – fler söker cybersäkerhetsutbildningar

Publicerad

Allt fler hackerattacker mot företag och privatpersoner har ökat medvetenheten kring datasäkerhet. På Tekniska Högskolan i Jönköping har man sett att fler söker utbildningar i cybersäkerhet.

– Jag tror att cybersäkerhet i allmänhet har hamnat mycket mer i media de sista åren, säger Erik Bergström som är programansvarig på Tekniska Högskolan i Jönköping.

Till hösten startar ett nytt magisterprogram i cybersäkerhet. Hittills har 345 personer från utlandet och 132 från Sverige sökt utbildningen. Till kandidatprogram i cybersäkerhet har 897 personer från Sverige sökt, förra året var det 703, enligt högskolan.

– Vi har sett att det finns ett väldigt stort intresse. Framför allt är vi väldigt glada över att det är väldigt många svenska sökande till programmet, vilket är lite ovanligt på magister- och masternivå, säger han.

I klippet berättar Erik Bergström hur man ska tänka kring cybersäkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.