Foto: SVT

Säkrare besked om cellförändringar

Publicerad

Nu ska gynekologiska cellprover från kvinnor som är över 30 år analyseras med en ny metod. Enligt Regionen innebär det att fler kommer kunna få behandling i tid och inte riskera att insjukna med allvarliga cellförändringar.

Det är från den 1 februari i år som cellprover för HPV, humant papillom virus, ska analyseras med en ny metod. Det gäller prover på kvinnor som är över 30 år. Enligt Regionen ger den nya analysmetoden säkrare provresultat och därmed kan fler behandlas i tid för att inte insjukna med allvarliga cellförändringar.

Långvariga HPV-infektioner är en riskfaktor för livmoderhalscancer. Forskning visar att effekten av cellprovtagning blir bättre om provet för kvinnor över 30 år analyseras för HPV.

– Många kvinnor under 30 år har HPV-infektion, men i de flesta fall läker den ut av sig själv, berättar Lisbeth Liest, överläkare och processledare för gynekologisk cellprovskontroll i Region Jönköpings län. Men om cellprovet hos kvinnor under 30 år visar cellförändringar, kompletterar vi analysen med HPV.

Kan oroa

Om provtagningen visar HPV-infektion följs kvinnan upp vid nästa provtagning tre år senare. Finns HPV-infektionen kvar, hänvisas kvinnan till gynekolog för ytterligare utredning oavsett om cellprovet visar någon cellförändring eller inte.

Under senare år har analysmetoden för cellprov utvecklats. Det innebär att betydligt fler än de kvinnor som har cellförändringar, får provsvar som visar att det finns en så kallad avvikelse.

– Svaret kan oroa, men det behöver inte betyda att det är något allvarligt. Oftast beror avvikelsen på att vi numera har mer känsliga analysmetoder, säger Lisbeth Liest.

En nyhet från årsskiftet är att den ordinarie gynekologiska cellprovtagningen, som kvinnor kallas till, är avgiftsfri. I Jönköpings län blir alla kvinnor från 23 år upp till 70 år kallade till cellprovtagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.