EN plitbild. På den första ligger en pytomormihop ringlad i en blå kräftbur. På den andra står en man med glasögon och fritidsklädd i skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam Hanéll hittade in en kungspytonorm på sin mark utanför Gränna. I klippet berättar han mer om hur han gjorde då han fångade in den. Foto: OPrivat/SVT

Sam hittade en levande pytonorm i Gränna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan hittade en svampplockande familj en död kungspytonorm i skogen utanför Gränna. Några dagar senare dök ytterligare en orm upp, denna gången levande. Markägaren Sam Hanéll åkte dit och fångade den med sina bara händer.

Det var i lördags eftermiddag som Sam Hanélls fru Angelica såg på sociala medier att en till orm hade synts till i Gränna. När de båda hade konstaterat att det var på deras mark, åkte Sam dit för att fånga in den.

– Jag var lite skeptisk från början, det här kan ju inte vara sant. Men jag släppte allt jag hade för mig och körde ut hit, säger Sam Hanéll.

– Jag skulle bedöma att den var en och en halv meter lång. Fullvuxen och rätt tjock i kroppen så, tillägger han.

– Det är många frågor som poppar upp i huvudet. En, två... finns det fler? Risken finns ju, säger han

Vill att Länsstyrelsen gör något

Sam Hanéll tycker att det är obehagligt att inte veta om det finns fler ormar på området, och vill att Länsstyrelsen söker av platsen. Men Länsstyrelsen anser inte att det är deras uppgift.

-Vi har inte resurser för att göra det men jag kan förstå oron. Även om vi skulle leta så är det inte säkert att vi hittar den och vi ser inte heller att det finns någon risk för allmänheten då de inte klarar sig i detta kalla klimatet säger Johanna Hedén, chef på djurskyddsenheten på Länsstyrelsen i Jönköping.

Ormen har nu lämnats hos en reptilaffär och Länsstyrelsen har fått i uppdrag att placera om den.

I klippet berättar Sam Hanéll om hur det var när han fångade ormen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.