Larmsamtal spelades upp i mordrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade 28-åringen berättar under första rättegångsdagen att han inte minns mycket från händelsen då den en kvinna i 20-årsåldern knivhöggs till döds.

Det var i slutet av maj som polisen larmades till en lägenhet i bostadsområdet Rosenlund i Jönköping. När polisen kom till platsen försökte den nu åtalade mannen först hindra dem från att komma in i bostaden innan han försökte fly ut genom balkongen. I bostaden fanns en svårt knivskuren kvinna som avled av skadorna.

Mannen åtalades för mord och idag inleddes rättegången i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt. Det var en granne som larmade polis efter bråk i huset och att den åtalade gick omkring beväpnad runt huset.

Rosenlundsmordet

– Min klient minns inget från dagen då allt hände eftersom han hade använt droger en längre tid, menar den åtalades försvarsadvokat Erik Norman under första rättegångsdagen.

Den 28-årige mannen menar att han bara minns fragment från de sista dagarna före händelsen. Och detta menar hans advokat visar att 28-åringen inte hade planerat att döda den kvinnan och att det därför inte kan klassas som mord utan som dråp.

Ljudupptagning av larmsamtal

I rätten spelades även ljudupptagningar från grannens telefonsamtal till SOS alarm. Polisen hade lämnat platsen efter ett första besök på platsen. Men när grannen en halvtimme senare ringde ett andra larmsamtal hör man bråk i bakgrunden av ljudupptagningen.

Flera åhörare lämnade rättssalen när detta spelades upp för rätten idag. Man får även höra hur grannen ifrågasätter hur polisen kunde åka från platsen första gången.

– Man hör skrik i bakgrunden av ljudupptagningen, kvinnan måste ha känt dödsångest, sa åklagare Anders Brokelind i sin sakframställan.

– Jag såg en kompis jag varit osams med tidigare på dagen framför mig och inte min flickvän, förklarade den åtalade mannen i rätten idag.

Rättegången fortsätter i morgon, torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet