Utanför fastigheten där en man i 35-årsåldern mördades finns ljus och blommor nedlagda. Foto: SVT

Sänkt straff för morddömd man i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Göta Hovrätt sänkte idag straffet för den man i 25-årsåldern, som av tingsrätten dömdes till 18 års fängelse för mord, försök till mord och misshandel i samband med en efterfest i Vetlanda i april. Straffet sänks till 16 års fängelse.

Mannen dömdes i Eksjö tingsrätt till fängelse i 18 år på en man i 35-årsåldern.

Förutom mordet dömdes mannen i tingsrätten även för försök till mord och grov misshandel av en annan man. Göta hovrätt väljer nu att istället döma mannen för grov misshandel istället för försök till mord och misshandel istället för grov misshandel. Något som gör att fängelsestraffet sänks till 16 år.

Kände inte mordoffret

Mordet skedde i en lägenhet i Vetlanda den 7 april i år. Vid en efterfest började den misstänkte mannen bråka med en annan man som han bland annat knuffade ner i ett badkar och tog strupgrepp på.

Den dödade mannen skulle konfrontera den misstänkte i samband med bråket, men då svingade den misstänkte en mattkniv mot honom och träffade halsen. Mannen ska sedan ha dött av blodförlust. Offret ska inte ha känt den nu dömde mannen innan festen.

Förutom fängelsestraffet dömdes han även till att betala en stor summa i skadestånd till mordoffrets familj. Det handlar om sammanlagt över 250 000 kronor.

För den man som misshandlades i badkaret sänks skadeståndet från cirka 160 000 till drygt 70 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.