Satsar på ökad integration

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö kommun satsar nu på att öka integrationen i Forserum, efter att nyheten om att somalier trakasserades fick stort genomslag i media.

För två månader sedan invaderades Forserum av media efter nyheten om att somalier trakasserades av ett gäng ungdomar.

Nu reagerar Nässjö kommun genom att satsa på att öka integrationen i det lilla samhället. Syftet är att motverka att något liknande händer igen.

Samarbete med Vuxenskolan
Satsningen görs tillsammans Vuxenskolan, som startar upp nya verksamheter för att öka integrationen.

– Vi har bildat en integrationsgrupp i kommunen, centralt och med andra samarbetspartners. Och vi tittar på vad det är vi har gjort, varför det har blivit så här och vad kan vi nu göra bättre, säger Eva Rofors som är verksamhetschef för förskola och grundskola i Nässjö kommun.

Lär ut svenska i förskolans lokaler
När nya lokaler står klara i november, ska öppna förskolan i Forserum bli ännu mera öppen. Tanken är att man ska göra samhället mera tillgängligt för de invandrarkvinnor som bor där. Istället för att tvingas ta tåget till Nässjö för att få svenskaundervisning eller kontakter med olika myndigheter ska de till exempel kunna göra det på hemmaplan på öppna förskolan.

– Man har upptäckt att det är ganska arbetssamt med barn och barnvagnar och tåg, och att med det ta sig så långt som in till Nässjö, så där försoker vi nu möta de här människornas behov i Forserum, säger Eva Rofors.

Tror på satsningen
Birgitta Andersson är Områdeschef på Studieförbundet Vuxenskolan och hon tror att satsningen kommer göra stor skillnad.

– Ja, det tror jag absolut. Och vi måste lära våra nya svenskar den här kulturen och hur vi lever i det här landet, så det är en jätteviktig verksamhet. Kan vi dessutom börja när barnen är små så har man det naturligt med sig som vuxen, säger hon till Smålandsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet