Såhär kommer äldrecenter och trygghetsboendet se ut när det är klart 2020. Foto: Illustration från Vaggeryds kommun

Satsning på äldre i Skillingaryd

Publicerad

Ett boende med spa och restaurang, blir snart verklighet på mejeritomten i Skillingaryd. Kommunen satsar 166 miljoner kronor på trygghetsboende och äldrecentrum.

På tomten där gamla mejeriet låg pågår förarbetet till grunden för de två hyreshusen som VSBO bygger. I september börjar kommunen bygget av äldrecentrum. Två olika projekt, men på samma tomt, som i folkmun kallas Mejeriet.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har haft ett behov att förnya de platser vi har för de äldre och nu är vi faktiskt här och ska påbörja detta, säger socialchefen Lotta Damberg.

Inte fler platser

Det blir inte fler platser än i dag, då nybygget kommer att ersätta det nedlagda äldreboendet Gullvivan. Men de nya lokalerna kommer att vara bättre anpassade till dagens behov. Skillnaden jämfört med för tjugo år sedan är att personer som då fick ligga på sjukhus nu blir hänvisade till äldrevården.

– Vi gör det här för att kunna ta hand om de allra sjukaste äldre, berättar Lotta Damberg.

”De sista åren ska inte bli de värsta”

De 25 platserna kommer att utformas med den senaste tekniken. De höj och sänkbara toaletterna har två syften. Dels kommer de boende att själva kunna sköta sin hygien, trots krämpor. Dels blir arbetsmiljön bättre för personalen, om de ändå behöver hjälpa de boende. Känselsensorer i golvet kommer att ersätta det traditionella larmet. På varje avdelning kommer det också att finnas en kamin i ett inglasat rum som kommer att kännas som utomhus.

– Det måste vara livskvalité hela livet ut, så vi satsar. Fönstren är till exempel placerade så att man ska kunna se ut oavsett om man är sängliggande, sitter eller står, säger Gert Jonsson (M) som är kommunalråd.

Spa och restaurang 

I äldrecentret kommer det också att finnas ett spa, lokaler för hårvård och medicinsk fotvård, allt lättillgängligt. En restaurang kommer att laga maten, både till de boende men också till andra äldreboende i området såväl som de gamla som får sin mat hemlevererad.

Det finns en politisk enighet kring bygget, men just restaurangen har varit omtvistad. Frågan har väckts om den skulle kunna slå ut redan befintliga restauranger i Skillingaryd.

Fokus på boende och personal 

Vaggeryds kommun har, liksom många andra, problem att rekrytera personal till äldrevården. Nu samlar man hemsjukvård och hemtjänst i samma hus som äldreboendet. Och socialchefen menar att man både har fokuserat på de boendes behov och personalens arbetsmiljö, där det ena inte utesluter det andra.

– Om vi ska kunna möta de boendes behov är det viktigt att personalen mår bra och har bra arbetsförutsättningar. Så vi har tänkt extra på arbetsmiljön. Vårdpersonalen kommer tillexempel kunna sitta på en takterrass när de har rast, säger Lotta Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.