Foto: Kristin Renulf

Sätter lappar på felparkerade cyklar

Uppdaterad
Publicerad

I dag onsdag har Synskadades riksförbund södra Vätterbygden satt fast knallgula lappar på felparkerade cyklar, dåligt avspärrade gatuarbeten, varuställ, gatupratare och andra farliga hinder i gatumiljön.

Enligt Synskadades riksförbund låter var tredje person med en grav synnedsättning bli att gå ut på egen hand. Gatu- och trafikmiljön upplevs som allt för obehaglig och otrygg.

– När jag och andra synskadade går över gatan kan vi inte ta ögonkontakt med någon bilförare, säger Anita Svenningsson, Synskadades riksförbund södra Vätterbygden.

 Under kampanjen Gata för alla uppmanar Synskadades riksförbund allmänheten att visa större hänsyn till personer med synnedsättning.

– Fråga gärna om vi med vit käpp behöver hjälp om vi verkar osäkra, säger Anita Svenningsson.

 Gata för alla startade den 20 augusti och pågår till och med internationella Vita Käppens dag den 15 oktober.

Vita käppen

Endast sju av tio svenskar vet att den vita käppen används av personer med helt nedsatt syn för att ta sig fram på gator och torg. Det visar Novus undersökning ”Vita käppen” som besvarades av 1001 personer mellan 18-79 år i juni 2016.

Källa: Synskadades riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.