Sävsjö har tagit emot de första ukrainska skolbarnen

Uppdaterad
Publicerad

De första två skolbarnen från Ukraina har kommit till Sävsjö. De har redan placerats in i skolklasser, men om det kommer en stor mängd barn så finns möjlighet att öppna upp ett mottagningscenter.

Erfarenheterna från flyktingvågen 2015 gör att startsträckan för att kunna ta emot flyktingbarn in i skolan är kortare. Sävsjö var den kommun i länet som tog emot högst andel flyktingar då.

– Om det kommer många barn så har vi en plan för att starta upp en mottagningsenhet. Där öppnar vi i så fall upp en extern lokal där vi kan genomföra kartläggningar av kunskapsläget innan vi placerar ut dem i skolklasser, säger barn- och utbildningschef Martina Arvidsson.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Kommunen annonserar just nu efter mer personal till skolan, bland annat modersmålslärare i ukrainska.

Kan ta hjälp av ukrainska lärare

En SD-politiker i Sävsjö, Bo Ek, föreslår att ukrainska barn istället kan utbildas i egna grupper med lärare som också har flytt landet. Kan det vara ett alternativ?

– Alla elever som kommer till Sverige har rätt att läsa enligt det svenska skolsystemet, så de som kommer skriver vi in i svensk skola.

Men hur ser du på förslaget att ta hjälp av ukrainska lärare?

– Ukrainska lärare som kommer till Sverige har vi möjlighet att anställa in i vår verksamhet, så det finns stora möjligheter att vi skulle kunna dra nytta av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet